Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2010. november 14., vasárnap

Evés - alvás - miegymás

Tegnap volt Beni 2,5 éves, így most már nem 2 éves múlt, hanem 3 éves lesz :)

Barnus pedig holnapután lesz 4 hónapos, így lassan elkezdhetünk gyümölcsöket kóstolni. Kíváncsi vagyok, vajon főzelékből is olyan jó étvággyal eszik -e, mint a tápszerből. Az adagja már egy ideje 200 g, viszont az estit már megnöveltük 1 kanállal, így 230 g-ot vacsorázik. 

Tudom, hogy nem kéne leírnom, mert akkor úgyis máshogy lesz, de akkor is leírom (különben már nem fogunk rá emlékezni), hogy több, mint 2 hete este 8-tól reggel fél 6-7-ig alszik. Fél 6 körül általában nyekereg egy kicsit,  ilyenkor van, hogy pár perc után visszaalszik, de van, hogy már éhes lesz, gyorsan lehúzza a tápszerét és folytatja az alvást. De olyan is volt, hogy 3/4 7-kor kelt, evett, majd bent hagytam a szobájában égő lámpánál amíg készülődök, de mire kész lettem visszaaludt 3/4 8-ig.

Benivel sincs túl sok gond mostanában. Egy pár hónapja kezdte, hogy lázadozott az elalvás ellen, ilyenkor megmondtuk neki, hogy ha nem sír, akkor alhat egy játékkal. Persze hamarosan ez nem volt elég neki, akkor jött még egy játék, meg még egy, míg végül eljutottunk addig, hogy kb. 10-15 autóval és 5 figurával aludt + iszi + takaró + plüssállatok, és mindig reklamált, hogy ez kell neki, meg az kell neki, és így is úgy is sírás lett a vége. Na ez nemrég véget ért, most a plüssállatokon kívül csak 1 kisautót vihet be az ágyába. Amióta ezt bevezettük, nem nagyon sír, hogy nem akar aludni, beletörődött, hogy ez van, nincs már az, hogy Apa este 5-10 percig fel-le rohangál, mert ez is kell az uraságnak, meg az is kell.

Az étvágyával is nagyon elégedett vagyok. Kis korában sokat küzdöttünk az evéssel, most viszont hihetetlen mennyiségeket tud megenni. Gyakran többet vacsorázik, mint én, csak néhány példa: 1 nagy szelet pizza, 3 szelet bundáskenyér, 3-4 virsli kiflivel, 6 palacsinta, 6 közepes méretű pogácsa, 4 szelet vajas-lekváros kalács, stb... Az ebédből is van, hogy 2-szer-3-szor újra szedek neki, nem válogat, eszi a húst is, a köreteket is és a zöldségeket is. Régebben rejtegetni kellett előle a krumplit vagy a kenyeret, amíg nem evett húst, mert ha meglátta, hogy az is van, akkor csak krumplit evett.  Nagyon szereti a pörköltféleket és a szaftos husikat galuskával, tésztával, szereti a sült / rántott húsokat zöldséges rizzsel vagy krumplipürével, tészták közül a krumplis tészta a kedvence sült hagymával, az olasz kaják közül pedig jöhet neki bármi. A főzelékekért nincs oda, 1-2 félét eszik csak meg, a többibe csak belekóstol, de nem ízlenek neki. Tejet sem iszik, bele-bele kóstol a kakaóba is, de nem ízlik neki. A teát és a narancslét nagyon szereti, de a vízzel sincs baja, azt is szívesen megissza. Nagy kedvence még a sajt, a trappistától kezdve a camembert sajton át a medve sajtig mindegyiket nagyon szereti.

Szívesen segédkezik a konyhában, megterít, sajtot reszel, kávét főz vagy csak épp áll mellettem egy széken a pultnál és figyeli mi hogy készül.
Még mindig autómániás, főleg a munkagépeket szereti, illetve a kedvenc meséiből a figurákat. Itthon legtöbbször autópályát vagy vonatsínt épít, sorba rakja az autóit, tologatja őket ide-oda. 
A duplo is nagy kedvenc, nagyon ügyesen épít. Felismerni persze nem lehet, hogy mit épített, de mindig rámond valamit, hogy az épp micsoda. 
Néha eljátszik ilyen fa kirakós játékokkal vagy könyvet nézeget, de azt jobban szereti, ha együtt nézegetjük. Rövidebb meséket meghallgat, de jobban szereti a Tesz-Vesz város könyveket, amiben ki lehet keresni a tűzoltókat, repülőket, vagy amit ő épp látni szeretne.
Sokszor úgy jön haza a bölcsiből, hogy köszönés helyett annyit kérdez, hogy gyurmázhat -e. Ezt is főleg úgy szereti, ha mi is játszunk vele.
Mesét is elég sokat néz, de nem az az egy helyben ülős típus, max. 10 perc után megy játszani, néha oda néz a mesére, de ha kikapcsoljuk annak nem igazán örül, kell neki háttérzajnak. Hihetetlen, de az összes kedvenc meséjének kívülről fújja a szövegét, sőt, már oda se kell néznie, ha háttal ül, már a hangból mondja, hogy mi lesz a következő jelenet.

A bölcsibe továbbra is szeret járni, bár most volt pár reggel, amikor sírt (gondolom a 2 hét kimaradás miatt), de azóta ugyanúgy rohan be reggelente, mint eddig.

Szobatisztaság ügyben ugyanott tartunk, ahol eddig, bármikor szívesen ráül a bilire, ha kell neki, akkor nem tartja vissza, viszont ha nem adunk rá pelust, akkor hiába mondja, hogy majd szólni fog, nem tudja visszatartani.

Barnust nagyon szereti, még mindig nem féltékeny rá, szépen eljátszik mellette, nem zavarja, hogyha vele kell foglalkoznunk, szívesen segít a pelenkázásban, öltöztetésben, stb... Néha beszél hozzá és kéri, hogy tegyük az ölébe. Van, hogy megkérdezi tőle, hogy "most miért kell sírni Barnuska"? Gyakran Pufifejnek szólítja, ahogy tőlünk hallotta :)

Hát nagyjából ilyen a mi kis 2,5 évesünk. 

Ja, és a legfontosabb tulajdonságát majdnem kifelejtettem. Egész nap csak beszél, beszél és beszél!!! Hihetetlen jó dumája van és hatalmas szókinccsel rendelkezik a korához képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése